Arbeidshygiënische strategie speelt centrale rol
Bij het stimuleren en verbeteren van het veilig werken op hoogte is de arbeidshygiënische strategie (AHS) leidend. De AHS is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk.
Ongevallen worden voorkomen door de oorzaak van de ongevallen weg te nemen. Als dat technisch niet kan, moeten collectieve maatregelen worden getroffen. Dit zijn technische maatregelen waarmee iedereen beschermd wordt tegen de gevolgen van het gevaar. Hierdoor is het onmogelijk dat een ongeval plaats vindt.
Als collectieve maatregelen om technische redenen niet of onvoldoende mogelijk zijn, dan moeten alle personen die gevaar lopen gebruikmaken van individuele (persoonlijke) beschermingsmiddelen, kortweg PBM. Economische motieven mogen bij valgevaar geen reden zijn om af te zien van bijvoorbeeld een collectieve maatregel.
Het Platform Preventie Valgevaar (PPV) richt zich op het stimuleren en verbeteren van veilig werken op hoogte. Dat wordt op een groot aantal manier gedaan. De belangrijkste daarvan zijn:
Een bronmaatregel is bijvoorbeeld het werken op het maaiveld waarmee werken op hoogte wordt voorkomen of het plaatsen van een dakvenster van binnen uit.
Een collectieve maatregel zorgt voor een beperking van het gevaar voor allen die in aanraking zouden kunnen komen met het gevaar. De medewerkers zelf behoeven nagenoeg geen actie te ondernemen of ondervinden nauwelijks een beperking tijdens het werken. Een collectieve maatregel is bijvoorbeeld het plaatsen van randbeveiliging op een dak. Bij het bedenken en toepassen van een collectieve maatregel moet eerst gezocht worden naar een technische maatregel en als dat niet lukt naar een organisatorische maatregel. Collectieve maatregelen worden ook wel ‘technisch-organisatorische’ maatregelengenoemd.
Een organisatorische maatregel is het geven van waarschuwingen en handleidingen die een werkmethode. Bij het niet volgen van de procedure is er een grote kans op een ongeval. Indien collectieve maatregelen niet tot een acceptabele reductie leiden moet bezien worden of individuele technische beheersmaatregelen mogelijk zijn.
Bij individuele maatregelen wordt alleen de persoon die gevaar loopt beschermd. Ingeval van een technische individuele maatregel wordt de uitvoerende werknemer via techniek gedwongen veilig te werken. Het gevaar blijft dus aanwezig. Bij dit soort persoonlijke maatregelen (PBM) moet de mens zelf actie ondernemen en het belemmert het werk vaak. Tegen bijvoorbeeld snijwonden kunnenhandschoenen met een hoge snijweerstand worden gedragen en tegen schaaf- en stootwonden is het bedekken van de huid een goede remedie.
Repressie tenslotte betekent dat op alle werkplekken moet zijn voorzien in doeltreffende hulpverlening ingeval er een incident plaats vindt.